
jomlah kita share resepi nye ye..saya taipkan lain di bawah ni...coz kulit tart guna resepi owner lain..filling owner lain..walaupun lebih kurang sama je..nak kena tulis betul2...bukan ape..mudah nk tgk balik di kemudian hari...hehehe
untuk pastry (sumber resepi-kak Rinchan/Puteri manja & diolah sedikit)
250 g butter
100 g gula aising
440 g tepung gandum
2 biji telur
1 sudu esen vanila
caranye...
Pukul butter + gula sampai kembang..

Untuk Fillingnye pulak (sumber resepi-haz amon & diolah)
250 g cream cheese

20 g butter
1/2 sudu besar perahan lemon (saya guna lemon esen je)
1 biji telur (grade B)
Blueberry pie filling (filling lain pun boleh,ikut citarasa sendiri)
Caranye..
Pukul cream cheese + mentega + gula aising sampai kembang..akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon..pukul lagi sampai sebati..
asingkan 2 bahagian dari cheese filling tadi sebanyak 2 sudu je stp satu bahagian untuk deco..warnakan..masukkan dlm piping bag..yg warna asal pun saya guna piping bag coz senang nk masukkan dlm doh...letak blueberry filling dulu baru letak cream filling sampai penuh dlm doh tart yg dh bakar tadi..kemudian baru deco..dah tu,boleh la bakar dgn suhu 180c gak selama 10-15 minit lagi..bila sentuh ngan jari,filling dh x melekat..maknanye masak le tu..hehehe...

No comments:
Post a Comment