roti pizza |
roti sosej |
roti bijan manis |
baru keluar oven nih... |
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua teman2 yg dikasihi..apa aktiviti hari ni ye..maklumlah,hari minggu..su pun hari ni x masak..tengah hari hubby bawa lunch kt kepala batas bersama mak mertua dan adik2 ipar..makan ikan bakar lagi ditengah hari...hehehe...makanan sedap dgn harga yg berpatutan..ehehe..iklan free pulak..sayang..x teringat nk amik pic sebab sibuk melayan si kecik amar..insyaallah,kalau ada rezeki,sampaila kesana lagi...hmm..itu cerita tgh hari..ni petang pulak..rasa teringin nk cuba resepi roti sosej kak Reen Khan Shariff...melambai2 resepi tu minta dicuba..kena pulak anak2 suka sangat makan sosej..excited punya pasal terlebih tepung sudah..sampai sekilo tepung den tarok..huhu..tu yg jadi ceritanye.aduih teruk menguli..make,sebab tu lah dapat sekali dgn roti bijan manis..ada baki sikit lagi doh tu..su try buat pizza..menjadik la pula..sukaaaa sangat...meh nak abadikan resepi kt sini supaya len kali boleh jadi rujukan..(kak reen..su copy paste..)
sebelum bako.. |
DOH
250 GM TEPUNG HIGH PROTEIN(sebab su buat 1 kg tepung..yg lain pun su gandakan..hehehe)
50 GM GULA HALUS
1/2 SUDU TEH GARAM HALUS
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
1/4 SUDU TEH IMPROVER
1/4 SUDU TEH SOFTERNER
30 GM ( PUKUL SEBIJI TELOR DAN TIMBANG 30 GM)
6 GM YIS (MAURIPAN)
30 GM MENTEGA
125 ML AIR SUAM
10 BATANG SOSEJ YG DIREBUS SEKEJAP DAN DITOS . KERINGKAN
TELUR LEBIHAN TADI MASUK KAN 1 SUDU KECIL SUSU PEKAT GAUL SEBATI
UNTUK DI SAPU ATAS ROTI
BIJAN UNTUK DI TABUR DI ATAS ROTI
CARA
1. SATUKAN SEMUA KECUALI AIR GAUL RATA DAN TUANG AIR SEDIKIR DEMI SEDIKIT ULI HINGGA JADI DOH
2. ULI SEHINGGA DOH JADI ELASTIK,LEMBUT DAN TIDAK MELEKAT DI MANGKUK ADUNAN
3. ULI TANPA HENTI SELAMA 10 HINGGA 15 MINIT
4.REHAT KAN SEBENTAR DOH .
5.AMBIL DOH .TUMBUK KELUARKAN ANGIN
6.CANAI ROTI MEJADI BENTUK 4 SEGI TEPAT
7.POTONG MEMANJANG BAHAGIKAN KE 10 BAHAGIAN
8.AMBIL 1 BAHAGIAN LILITKAN PADA SOSEJ PASTIKAN SIMPUL PERMULAAN KEMAS SUPAYA
TIDAK TERBUKA SEMASA PROSES MENBAKAR NANTI
9.SUSUN DALAM DULANG SAPU TELOR LEBIHAN TADI YG BERCAMPUR DGN SUSU PEKAT DAN TABURKAN BIJAN DI ATAS ROTI
10.BIARKAN 45 MINIT SEHINGGA NAIK
11..PANAS KAN OVEN 190C SELAMA 10 MINIT
12. BAKAR 25 MINIT ATAU SEHINGGA PERANG KEEMASAN ..PADA SUHU 190C.
Roti Bijan Manis
Dari adunan yg sama..uli dan gulung panjang dan besar belit dan cantumkan letak dalam loyang..sapu telur + susu tadi dan letak bijan kemudian taburkan gula diatas bijan tadi..rasa manisnye..hmm
bako jugak sampai kuning keemasan...dgn kepanasan yg sama..
Roti Pizza
Baki doh..tumbuk2 keluarkan angin..tekan2 doh kedalam loyang..cucuk2 dgn garfu didasarnye..dan bakar sekejap..biar masak sikit..keluarkan dari oven..sapukan sos spagetti + sdkit mayonis..potong sosej dan rebus sedikit bersama sedikit isi ayam..taburkan diatas sos tadi..carik2kan slices cheese..tabur diatas sosej..picitkan sos cili serata..
then..bako la..hehehe...kepanasan yg sama sampai masak..lebih kurang 25 minit jugak la..
hmmm..suka sangat..hubby n anak2 pun excited sangat ngap roti2 ni semua sebab ni first time saya buat roti sendiri..selalu rasa x confident je nk buat..tapi bila tgk semua teman2 pandai buat..teringin jugak nk cuba..alhamdulilah..menjadik..Terima kasih sangat2 kak Reen Khan Shariff...sayang akak..
salam su
ReplyDeletealhamduliah menjadi su buat dan pandai su perbagaikan ..syabas .terasa penat menguli berbaloikan bila anak2 dan suami memuji dan meyukainya ..syukur alhamduliah..
salam kak Reen...terima kasih kat akak..resepi2 dari akak mudah nak faham dan ikut..pastu menjadi pulak...su dok mengadap lappy selalu pun hubby x kisah sebab dia tahu dok cari ilmu..hehehe...syukur alhamduliah..
Deletebestnya..lama akak tak meroti ni..teringin pulak nak buat..tapi kena simpan dulu hasrat tu sebab harta karun kesayangan masih berada dalam lori lagi..dah siap pack nak antor balik melaka..
ReplyDeletebila nk balik ke melaka? semoga selamat dlm perjalanan..
Delete