Assalam...buat yg menjengah tingkap dapur saya hari ni....apa khabar hari ni..harap sihat ye semua...saya ni belum tidur lagi lepas siap update entry apam dot2 tadi terus sambung wat cheesetart nih pulak..dah siap pun..huh..rasa tenang pulak bila tengok wajah anak2 yg sedang lena dibuai mimpi..hmmm..tu yg terus nk update..bukan ape...siang hari esok untuk sesi melayan anak2 pulak..kesian si kecik amar..hari ni kurang perhatian ..sebab ,maknye sibuk wat tempahan teman..biasala budak2..bila kita xde wat ape2,x mau pulak dia manja2..bila kita bz..mulala merengek nk itu..ini....
jomlah kita share resepi nye ye..saya taipkan lain di bawah ni...coz kulit tart guna resepi owner lain..filling owner lain..walaupun lebih kurang sama je..nak kena tulis betul2...bukan ape..mudah nk tgk balik di kemudian hari...hehehe
untuk pastry (sumber resepi-kak Rinchan/Puteri manja & diolah sedikit)
250 g butter
100 g gula aising
440 g tepung gandum
2 biji telur
1 sudu esen vanila
caranye...
Pukul butter + gula sampai kembang..
masukkan telur + esen vanila pukul sebati..kemudian masukkan tepung gandum..uli sampai jadi doh..kalau masih lembik,tambahkan tepung sikit2 sampai puas hati...Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dlm acuan..tekan kemas2..buang/trim lebihan doh..cucuk dgn garfu di dasar doh dlm acuan supaya tdk kembung bila dibakar.bakar pada suhu 180c selama 10-15 minit(ikut suka tahap kerapuhannye).dah sejuk baru keluarkan dari acuan..(bila2 rajin,buat kulit tart ni siap2 bakar simpan dlm peti ais..bila nk makan tart,buat cheese fillingnye dan bakar je lagi..cepat...)
Untuk Fillingnye pulak (sumber resepi-haz amon & diolah)
250 g cream cheese
60 g gula aising
20 g butter
1/2 sudu besar perahan lemon (saya guna lemon esen je)
1 biji telur (grade B)
Blueberry pie filling (filling lain pun boleh,ikut citarasa sendiri)
Caranye..
Pukul cream cheese + mentega + gula aising sampai kembang..akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon..pukul lagi sampai sebati..
asingkan 2 bahagian dari cheese filling tadi sebanyak 2 sudu je stp satu bahagian untuk deco..warnakan..masukkan dlm piping bag..yg warna asal pun saya guna piping bag coz senang nk masukkan dlm doh...letak blueberry filling dulu baru letak cream filling sampai penuh dlm doh tart yg dh bakar tadi..kemudian baru deco..dah tu,boleh la bakar dgn suhu 180c gak selama 10-15 minit lagi..bila sentuh ngan jari,filling dh x melekat..maknanye masak le tu..hehehe...
No comments:
Post a Comment