Assalam teman2 sume..harapan su moga semua nye sihat sihat belaka!..hmm..ni dh pukul 3.15 am ni...hari ni on9 lewat dari biasa..bayak hal2 yg perlu diuruskan sebelum semua pakat2 bercuti Raya Cina...Dalam pada tu..sambil2 siapkan keja rumah..basuh apa yg patut di sinki..jengok dlm periuk..hok ollo..nasi baru masak petang tadi,masih ada separuh periuk,banyak tu...nampak gayanye mcm dh x ade yg sudi..huhu..
tiba2..hah..inilah masanya su nk cube resepi kak Reen Khan Shariff-Apam Nasi..dahn lama su nak cuba..tapi nasi x pernah berlebih(sal masak cukup2 selalu..kuikuikui..)anak2 n hubby dh lena di buai mimpi..hmm..terus keluarkan acuan kegemaranku..acuan love..hehehe...
Apalagi..meh kita share resepi kat sini...
jom layannn...
Resepinye....
- 2 cawan nasi *
- 3 cawan air *
- 1 cawan tepung gandum
- 3 cawan tepung beras
- 1 1/2 cawan gula
- 1 peket yis (11 gm)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- Blend nasi* dan air* sehingga hancur (masukkan air blend sampai halus)
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 1 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.
Terima kasih Kak Reen Khan Shariff...untuk resepi yg best nih...mmmuuaahh...
cantik bila apam tu dlm acuan love ..
ReplyDeletesetujuuuu sangat kak reen......heheheh
Delete