Teman2 Inspirasiku...terima kasih...

Monday, March 12, 2012

Kek Karamel Alunan Kasih..




Assalamualaikumwarahmatulah...
alhamdulilah..masih bernafas dibumi ALLAH ini...huhu..baru recover dari demam pastu selsema yg panjang..huhu..dah lama rasanya x update blogku ni...jenuh le nk sapu sawang nih...kali ni..su nak update resepi kek karamel..yg dah lama kuidam2kan nk buat..dulu..rasa cam susahnye nak buat.sampai cuba pun x pernah terfikir nak buat..hehehe..sampai la satu masa ..tgh dok belek resepi kt blog kak Chahaya Shiela..ada resepi kek ni..disampaikan dgn cara yg mudah su nak paham..hehehe..den pun cubalah..menjadik..wah..syok..syok..ni adalah percubaan kedua..dgn resepi yg dah di+ di-...hahaha..tapi cek dh berkenan dgn resepi yg ni..jadi nk diabadikanlah..untuk panduan di masa depan..,.




KEK KARAMEL ALUNAN KASIH


untuk gula hangus.
4 sudu besar gula - tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan hingga gula cair,hancur dan keperangan..goyang loyang supaya gula hangus rata...dan ketepikan..(biar sejuk)


untuk karamel(tebal).
1 tin susu cair
100 gm gula casto
1/2 sudu teh esen vanila

6 biji kuning telur
-kacau semua bahan perlahan2 dan sebatikan..jangan sampai berbuih (nanti x jadi karamelnye) masukkan adunan karamel dgn ditapis kedalam loyang yg berisi gula hangus tadi..guna cara double boiled bakar dulu adunan ni..160c selama 20 minit.


untuk kek Alunan Kasih.
1 1/2 cawan marjerin@butter
1 1/2 cawan gula castor
5 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan susu cair



serbuk koko dan pengayak
pewarna yg disukai..
-pukul marjerin dan gula sampai kembang..masukkan telur sebiji2 + esen vanila + susu cair..pukul lagi...
masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit sambil pukul dgn mixer..hehehe...sampai sebati..
bahagikan kpd 2@3 bahagian dan warnakan..


kek karamel alunan kasih.
-karamel yg telah dikeluarkan dari oven agak masak tapi masih lembut..
 sejukkan dulu...layerkan lapisan pertama adunan kek atas karamel..layerkan perlahan2..takut karamel pecah @  adunan tenggelam dlm karamel....pastu ayak serbuk koko diatas adunan tersebut dgn rata dan nipis..
letak adunan kedua dan ketiga  dan ayak koko lagi dgn cara yg sama setiap layer..sampai habis adunan..adunan terakhir x payah tabur koko..
bakar pada suhu 160 @ 180 selama 1 jam @ 50 minit ikut peel oven memasing...dengan cara double boiled juga..
bila dah masak..cucuk dgn lidi kt kek..kalau x melekat dh masak la tu..
keluarkan dan sejukkan dulu..dah sejuk baru terbalikkan acuan atas pinggan
atau bekas...kalau suka bolehla deco2 letak buah ke..whiping cream ke...
saya suka kosong aje...hehehe..simpan dlm esbok..sejuk lagi sedapp...
boleh tahan 5 hari dlm esbok tau..

terima kasih kak Chahaya Shiela , Munira baharum dan Azlita aziz untuk resepi dan cara buat kek karamel.. dan kak Reen khan sharif(utk resepi kek alunan kasih)..juga untuk teman2 yg ada membantu memberi nasihat dan tunjuk ajar..terima kasih sangat....maafla sue dah derhaka sikit2 resepinye...untuk ikut selera sendiri..hehehe...

















2 comments:

  1. Assalam Su.. waaa.. canteknya Kek Karamel tu jadi.. akak pulak yg rasa teringin nak repeat ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ke akak..pas tgk blog akak baru berani nk cuba..hehehe

      Delete